Recept taart met tropisch fruit


Emmelien van Zoet & Roze bedacht voor het Foodblog Event van mei 2013 het fantastische thema Zoet zonder suiker. Daar wil ik natuurlijk graag mijn steentje aan bijdragen. Speciaal voor dit event bedacht ik dit recept voor een taartje zonder toegevoegde suiker, van bodem tot topping. Dat het een tropisch taartje moest worden stond meteen vast.  Met dit thema in mijn hoofd was de keuze voor de ingrediënten snel gemaakt; kokos, limoen en vers tropisch fruit.

Het taartje is eenvoudig te maken en je kunt fruit gebruiken dat voor handen is. De meeste ingrediënten zijn in de supermarkt verkrijgbaar, en je kunt het recept eventueel uitbreiden met andere ingrediënten zoals stevia, maar het hoeft niet. Dit is wel fijn omdat niet iedereen een winkel om de hoek heeft zitten die het verkoopt. Dit taartje bevat geen sacharose (tafelsuiker) en is volledig vrij van andere toegevoegde suikers. Alle gebruikte ingrediënten zijn natuurlijk zoet. Daarnaast is het veganistisch en vrij van koemelk. Bij de tips vertel ik je ook hoe je een glutenvrije versie kunt maken en hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen voor andere.


Tropisch taartje
Voor 1 persoon

Ingrediënten

Witte laag
25 ml kokosmelk
50 ml rijstmelk, ongezoet
1 el limoensap
½ tl vanille essence of schraapsel van ½  vanillepeul
½ banaan, fijngeprakt
+/- 1 tl agar agar poeder (kijk op de verpakking)
evt. enkele druppels stevia naar smaak

Oranje laag
100 ml sinaasappelsap, vers of uit pak (ongezoet)
indien verkrijgbaar: een paar stukjes verse mango (gebruik dan 75 ml sap)
+/- 1 tl agar agar poeder (kijk op de verpakking)

Bodem
4 gedroogde pruimen, ongezoet
1 el havervlokken
1 el ongezouten, ongebrande amandelen
1 el kokosolie

Topping
een handje mooi gesneden tropisch fruit: bijvoorbeeld verse ananas, mango, papaja

Verder:
1 tl neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
keukenpapier of servet
(taart)vormpje of springvormpje met inhoud van ca. 300 ml

Bereiding

  • Meng de ingrediënten voor de witte laag goed door elkaar, behalve de agar agar. Je kunt het ook fijnmaken in de blender maar dat hoeft niet.
  • Verhit het mengsel zachtjes op laag vuur of hittebron tot het zachtjes kookt.
  • Voeg de agar agar toe en roer goed tot het volledig is opgelost.
  • Vet het taartvormpje in met een beetje olie met behulp van wat keukenpapier, zodat het een heel dun laagje is.
  • Als het taartvormpje hittebestendig is, kun je het mengsel gelijk in het vormpje gieten. Laat het anders even afkoelen en giet het dan in de vorm. Let wel op: agar agar stolt vrij snel. Zet weg in de koelkast.
  • Maak intussen de oranje laag: indien er mango beschikbaar is, prak of blend deze door het sinaasappelsap en bereid deze laag verder op dezelfde wijze. Giet op de witte laag als deze volledig gestold is. Zet weg in de koelkast.
  • Zet de gedroogde pruimen onder met wat gekookt water.
  • Rooster de havervlokken goudbruin in een pan (pas op voor aanbranden) en hak de amandelen fijn.
  • Giet het water af wanneer de pruimen zacht genoeg zijn. Verwijder eventuele pitten en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Meng de pruimen, havervlokken en amandelen met de kokosolie.
  • Wanneer de oranje laag volledig gestold is,  kun je het mengsel voor de bodem uitspreiden in het taartvormpje bovenop de twee laagjes. Spreid het mengsel goed uit tegen de randjes en maak het mooi egaal met de bolle kant van een lepel. Laat opstijven in de koelkast.
  • Wanneer je taartje volledig is opgestijfd, kun je het taartje op een mooi bord storten en versieren met stukjes tropisch fruit.

En dan… genieten maar! Droom je al weg naar een tropisch eiland?
Lees verder voor tips

Tips

  • Agar agar poeder is te koop bij toko’s en natuurwinkels en is het veganistische alternatief voor gelatine. Het is gemaakt van zeewier en is neutraal van smaak. Je kunt ook gelatine gebruiken als het taartje niet veganistisch hoeft te zijn. Kijk op de verpakking voor de hoeveelheid benodigde gelatine. Elke laag is ongeveer 100 ml.
  • In plaats van rijstmelk kun je ook sojamelk, amandelmelk of andere melk gebruiken. Het is bij de meeste supermarkten te koop of in natuurwinkels.
  • In plaats van havervlokken (heel goedkoop verkrijgbaar in de supermarkt) kun je ook ongezoete muesli of andere graansoorten gebruiken. Je kunt het ook vervangen door noten voor een glutenvrij taartje. De gedroogde pruimen kun je ook vervangen door ander gedroogd fruit zoals mango, dadels, rozijnen of abrikozen. De meeste soorten vind je in de supermarkt, natuurwinkels hebben een groot assortiment aan ongezoet gedroogd fruit.
  • Je kunt zelf kiezen welke soorten (tropisch) fruit je gebruikt. Banaan en passievrucht (indien verkrijgbaar) staan ook prachtig. Besprenkel de banaan met wat limoensap tegen het bruin kleuren. Het fruit kun je ook nog bestrooien met 1 el gedroogde of verse kokos. Rooster het eerst licht goudbruin in een droge koekenpan.
  • Meer eters? Je kunt een grotere taart maken door de ingrediënten te vermenigvuldigen met het aantal personen en een grotere vorm te kiezen. Of maak meerdere kleine taartjes!

 

 

4 Comments +

  1. Hoi!

    Bakken is een grote hobby en hoewel ik vrij veel weet omtrent suiker- en boter vervangers, vind ik het gewoon niet lekker. Ik hebijn draai nog niet gevonden. Recepten als deze inspireren mij! Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik heb een aantal vragen.
    Kan ik ook gewone magere melk gebruiken? Voor zowel de kokos- als rijstolie?
    Zijn gewone pruimen in plaats van gedroogde ook te gebruiken? Ik vind gedroogde vruchten niet heel lekker.
    Kan ik ook een andere olie gebruiken in plaats van kokosolie?

    Ik hoop dat je me helpen kan.

    Liefs, Roos

    1. Ha Roos,

      Wat leuk om te horen. In plaats van rijstmelk en kokosmelk kan je (magere) melk of yoghurt gebruiken. Het heeft dan wel een andere of minder smaak. Je kunt dan ook meer vruchtensap of banaan toevoegen om het meer smaak te geven.

      In de bodem zou ik geen gewone pruimen aanraden vanwege het hoge vochtgehalte. Je kunt ze weglaten en meer noten toevoegen en wat meer olie.
      In plaats van kokosolie kan je roomboter of plantaardige boter/margarine gebruiken, deze worden weer hard als je het laat afkoelen/opstijven in de koelkast. Olie blijft zacht. Als je dadels wel lekker vind kan je die ook gebruiken, die zijn kleverig, dan heb je geen kokosolie of ander vet nodig.

      Veel succes en laat me weten of het is gelukt!

      Groet,
      Kelly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.