Heb jij je eetproblemen wel eens gedeeld met iemand?

Als je iemand kent of vindt die je vertrouwt
Ben je niet alleen met je voortdurende gedachten en struggles over eten

Kun je het delen
Samen praten
Steun vragen als je het niet meer weet
Hulp als je wilt opgeven
Bewust worden van niet kloppende gedachten
Begrip
Je uit de put laten trekken en weer verder gaan
Erop gewezen worden dat je het heel goed doet

We willen de ander vaak niet lastigvallen maar er is gerust een geliefde, (schoon)moeder, vader, zus, vriend(in), neef, buurvrouw of lotgenoot
Die jou met alle liefde helpt

Je proces in het veranderen van je eetgedrag kunnen delen met iemand dicht bij je staat is heel belangrijk, behulpzaam en effectief – en zorgt ervoor dat je beter door het proces heen gaat en uiteindelijk beter in staat bent om te bereiken wat je wilt

Emotie-eten verminderen
Van je eetbuien afkomen
Minder angst voor eten
Een gezond gewicht bereiken zonder stress in je hoofd
Een verrukkelijk gebakje eten zonder schuldgevoelens

Zoek iemand.
Dat mag.
Daar heb jij alle recht op.
Je zult je beter voelen.
Probeer het eens.

In deze video neem ik je mee langs tien geweldige culinaire winkels in Amsterdam.
Hieronder vind je de adressen van de winkels met een korte beschrijving van wat voor lekkers ze verkopen.

SHILLA
Gelderlandplein 187
Japanse en Koreaanse producten. Groot assortiment tofu, chilipasta’ -sambals en -sauzen, verse Aziatische groenten, shiso blad (parilla), ongefilterde sake, pruimenwijn.

ONIGIRI YA!
Ferdinand Bolstraat 37
Japanse snack Onigiri met diverse vullingen.

DUIKELMAN
Gerard Doustraat 66
Kookwinkel met heel uitgebreid assortiment.

DUIKELMAN KOOKBOEKEN
Gerard Doustraat 52-54
Hele fijne kookboekhandel. Ook servies en koffieapparaten.

TOKO RAMEE
Ferdinand Bolstraat 74
Indonesische toko met hele vriendelijke eigenaren die je graag hun vele soorten zelfgemaakte (en superlekkere) sambal laten proeven.

TJIN’S TOKO
Eerste van der Helststraat 64
Mexicaanse, Zuid-Amerikaanse en Oosterse producten. Surinaamse afhaal en -broodjes. Verse poblano peper, jalapeños en tomatillo’s, echte Mexicaanse tortilla’s van maismeel, gedroogde chipotles, chipotles in adobo saus, groot assortiment hot sauces zoals die van El Jefe en Let’s salsa, huisgemaakte (Surinaamse) sambals.

ERIKS DELICATESSEN
Beukenplein 16
Heerlijke kaasjes en charcuterie. Ook mozzarella en ricotta uit Groningen en feta uit Ransdorp.

THULL’S
Pretoriusstraat 69
Hier moet je zijn voor alles wat gefermenteerd is. Zuurkool, pickles, kombucha, waterkefir. Allemaal door Simone zelfgemaakt en een aantal andere lekkere delicatessen zoals heerlijke sojasaus.

DORSTLUST’S DRANKERIJ
Pretoriusstraat 1
Leuke, lekkere (onbekende) frisdranken en bieren.

FROMAGERIE ABRAHAM KEF
Czaar Peterstraat 137
Heerlijke kazen, waar Joppe of een van de andere medewerkers je graag over adviseert en van laat proeven. Je gaat nooit zonder iets lekkers de deur uit. Pas maar op.

Licht zoet, fris door de limoen, romige crème fraîche en knapperige hazelnoot. Perfect om samen te delen tijdens koudere dagen. Met opgetrokken voeten op de bank. Als dessert, of tussendoor.

In de zomer kun je verse fluweelzachte frambozen en glanzende bramen nemen. Je kunt het verwarmen dan laten, of een combinatie maken. Bijvoorbeeld een deel vers fruit met een beetje warm fruit. Of maak er een saus bij, met een deel van de frambozen. Verwarm ze zachtjes in een pan en wrijf ze door een zeef om de saus glad te maken.

Framboos – banaan – hazelnoot – limoen – crème fraîche

Ingrediënten

2 handen hazelnoten met vlies
2 handen frambozen, diepvries
10 bramen, diepvries
2 bananen, geprakt
2 el crème fraîche
½ limoen, liefst biologisch, rasp

  • Rooster de hazelnoten op laag vuur en hak grof.
  • Verwarm het fruit in een steelpan op laag vuur tot warm.
  • Serveer het warme fruit in een kom, schep er een flinke lepel crème fraîche op. Bestrooi met de hazelnoten en limoenrasp. Serveer meteen.

Een goddelijk soepje om indruk te maken op je geliefde(n).

Van Theo van Rensch, meesterkok en docent sterrenklas op het ROC in Amsterdam kreeg ik een paar topinamboers mee naar huis na mijn wekelijkse les tot Zelfstandig Werkend Kok. Vandaag werd het tijd er iets lekkers mee te maken. Graag trek ik dan een paar kookboeken uit mijn kast om ideeën op te doen. De inspiratie voor deze soep komt uit het boek Mari Plukt de Dag van Mari Maris die in november een soep maakt met aardpeer, hazelnoten en port. Ik maak een recept eigenlijk nooit exact na, maar geef er mijn eigen draai aan. Dit recept is dan ook totaal anders dan die van Mari, maar wel lekker. Heel erg lekker. Probeer maar.

2 porties

Ingrediënten

1-2 el olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 hand amandelen met vlies, grof gehakt
3 topinamboer, brunoise
2 handen rode linzen (ongekookt)
sap van ¼ citroen
75 ml droge witte wijn
1 L groentebouillon

  • Fruit de ui in olijfolie op laag vuur tot deze glazig ziet.
  • Voeg de knoflook en amandelen toe en fruit voor 1 minuut.
  • Voeg de topinamboer, linzen en citroensap toe, roer goed en fruit op hoog vuur voor 2 minuten.
  • Blus af met de wijn en draai het vuur laag als de wijn wat ingekookt is.
  • Laat samen met de bouillon circa 30 minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn en de soep goed van smaak is.