In Servië maakt men dit ijs graag met pavlaka*, wat nog het meest in de buurt komt van crème fraîche, maar dan met 20% vet in plaats van 30 en frisser, zoals Griekse yoghurt. Zelf vind ik ijs meestal te zoet, waardoor je vooral suiker proeft in plaats van de smaak. In dit makkelijk te maken ijs proef je vooral het fruit en de romigheid.

Roomijs met vers fruit – Sladoled sa voćem

Voor ca. 750 g ijs

100 g slagroom
300 g Griekse yoghurt 10% vet
100 g crème fraîche
250 g fruit naar keuze, liefst van het seizoen, fijngeprakt of gepureerd
20 g kristalsuiker

Klop de slagroom lobbig. Meng al ingrediënten en zet in een bakje in de vriezer voor 3 uur. Laat iets zacht worden buiten de koelkast en schep bolletjes.

Bewaar dit ijs niet te lang, het wordt dan minder lekker vanwege de lage hoeveelheid suiker.

* Nieuwsgierig naar die goddelijk lekkere pavlaka?
In mijn te verschijnen boek over de Servische eetcultuur lees je er alles over. >>>

Deze koekjes heten kiflice, wat je vrij kunt vertalen als rolletjes – zoals het Engelse rolls voor broodjes – en wat waarschijnlijk verwijst naar de vorm. Kiflice is namelijk ook een verzamelnaam voor Servische zachte broodjes van gistdeeg. Qua vorm lijken ze op een croissantje.

Ben je benieuwd naar het recept?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak deze heerlijke koekjes zelf!

Tips:

  • Het deeg is plakkerig, vorm een beetje met je handen en maak eventueel gebruik van een kaasschaaf of taartschep om het deeg los te halen van de ondergrond.
  • Je koelt het deeg om te voorkomen dat de koekjes uitlopen op de bakplaat.
  • In plaats van de suiker en vanillemerg, kun je ook zelf vanillesuiker maken door leeggeschraapte vanillepeulen in de suikerpot te zetten. Elke keer als je een vanillepeul hebt gebruikt voor een recept, kun je deze in de suikerpot doen, zo krijgt de suiker een vanillesmaak. Blijft eeuwen goed.
  • Een tweede variant is na de poedersuiker, de koekjes ook door gedroogde kokos te rollen. Doe dit als de koekjes lauw zijn, dan blijft het beter plakken. Zou je de koekjes meteen met poedersuiker bestrooien, dan smelt de suiker meteen en dat ziet er minder lekker uit.

Een vederzachte knalgele Servische lekkernij, het wordt vaak maïsbrood genoemd, maar lijkt meer op een hartige cake. De kaas die normaal gesproken in Servië gebruikt wordt, vervangen we nu gemakshalve voor Griekse feta.

Proja

4 eieren
½ tl zout
200 g Griekse feta, verkruimeld
150 ml volle melk
150 ml zonnebloemolie
150 ml volle yoghurt
150 g polenta (maïsmeel)
150 g patentbloem  
2 zakjes bakpoeder (32 g)

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden celsius.
Mix de eieren schuimig met het zout. Meng alle ingrediënten door elkaar tot een homogeen beslag en giet in een met bakpapier beklede bakvorm van ongeveer 30 x 20 cm. Bak circa 15 min in de oven, en draai de laatste 5 minuten terug naar 200 graden. Satéprikker komt er schoon uit? Dan is-ie gaar. Snijd in vierkanten. Vers uit de oven het lekkerst, lauwwarm. Kan ingevroren worden.

Heb jij je eetproblemen wel eens gedeeld met iemand?

Als je iemand kent of vindt die je vertrouwt
Ben je niet alleen met je voortdurende gedachten en struggles over eten

Kun je het delen
Samen praten
Steun vragen als je het niet meer weet
Hulp als je wilt opgeven
Bewust worden van niet kloppende gedachten
Begrip
Je uit de put laten trekken en weer verder gaan
Erop gewezen worden dat je het heel goed doet

We willen de ander vaak niet lastigvallen maar er is gerust een geliefde, (schoon)moeder, vader, zus, vriend(in), neef, buurvrouw of lotgenoot
Die jou met alle liefde helpt

Je proces in het veranderen van je eetgedrag kunnen delen met iemand dicht bij je staat is heel belangrijk, behulpzaam en effectief – en zorgt ervoor dat je beter door het proces heen gaat en uiteindelijk beter in staat bent om te bereiken wat je wilt

Emotie-eten verminderen
Van je eetbuien afkomen
Minder angst voor eten
Een gezond gewicht bereiken zonder stress in je hoofd
Een verrukkelijk gebakje eten zonder schuldgevoelens

Zoek iemand.
Dat mag.
Daar heb jij alle recht op.
Je zult je beter voelen.
Probeer het eens.